Υποψήφιος Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών

Μαζί για το Νότο που θέλουμε!

Ψήφισμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το Ψήφισμα που κατέθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Σμύρνης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, που η οικονομική και ενεργειακή κρίση, μαζί με το κύμα ακριβείας σε αγαθά πρώτης ανάγκης, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα επιβίωσης σε πολλές ελληνικές οικογένειες. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο προστασίας της κύριας κατοικίας των ευάλωτων συμπολιτών μας και δίνει τη δυνατότητα στα funds για πλειστηριασμούς.

Μετά τον Νόμο Κατσέλη το 2010, που θέσπισε την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση, αφήνοντας τους δανειολήπτες απροστάτευτους και στα funds τα περιθώρια να απειλούν με μαζικούς πλειστηριασμούς.

Η σημερινή Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από ανεπαρκή και αναποτελεσματικά μέτρα στήριξης. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ως λύση στο πρόβλημα απέτυχε, αφού ένα μικρό ποσοστό δανειοληπτών κατάφερε να ενταχθεί. Ακόμα και τώρα δεν έχει την πολιτική ευσυνειδησία να παραδεχτεί το λάθος της.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Σμύρνης, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημά του τη διασφάλιση της ευημερίας, της καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας ζητά:

  1. Την επαναφορά του Ν.3869/2010, με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια (εισοδηματικά και αξίας περιουσίας), για τους πραγματικά ευάλωτους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, αλλά και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για όσους ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας, να προβλέπεται επιδότηση της δόσης δανείου/ενοικίου.
  2. Πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων.
  3. Βιώσιμες ρυθμίσεις, με εξάντληση του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού δόσεων (240) και αξιολόγηση της προτεινόμενης από τις τράπεζες, τους servicers ή την πλατφόρμα ρύθμισης από έναν τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
  4. Ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει ρύθμιση και αυτή να αξιολογηθεί, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη από την πλατφόρμα ή τον διαχειριστή δανείων που οδηγεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.
  5. Δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund.
  6. Επιβολή κανόνων, ώστε να σταματήσει η όποια ασύδοτη λειτουργία, πάντα υπό την απειλή κατάσχεσης ή πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας.

 

Συστρατευόμαστε στο δίκαιο αγώνα για μια βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για μια δεύτερη ευκαιρία και μια λύση αξιοπρέπειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.